петак, 26. септембар 2008.

Ne sutra...


... nego preksutra idem! Putujem! Letim!

I kakav je osećaj? Pa, nemam pojma - totalno pomešane emocije... siguran sam da treba da idem, nema premišljanja ili razmišljanja o tome da li je bolje da sam ostao... ipak, nije mi sve jedno... I onda, za utehu razmišljam kako će 3 meseca proći za čas, i da ću već krajem decembra opet biti u Nišu! :)

I mislio sam da napišem samo ovo malo u ovom postu, ali hajde da ga dopunim još nečim što sam odavno planirao, a to je malo geografije! Taman da raščistimo sve nedoumice oko termina Velika Britanija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Engleska...

Kada mi neko kaže "Engleska", na pamet mi pada celo ostrvo na severozapadu Evrope, ali u stvari, na tom ostrvu se pored Engleske nalaze i Škotska (na severu) i Vels (na zapadu). Engleska zauzima najveći deo ostrva, naravno.

Ovo tamno narandžasto je Engleska,
a svetlo su Škotska, Vels i Severna Irska

E sad, Velika Britanija. Velika Britanija je geografsko ime, odnosno ostrvo koje sam spomenuo u prethodnom pasusu. Znači, Škotska, Engleska i Vels su na ostrvu koje se zove Velika Britanija.

Ujedinjeno Kraljevstvo je država čije je puno ime Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Do 1922. godine, nije postojala reč "Severne" u nazivu, a onda se dobar deo Irske otcepio i postao nezavisna država. U okviru Kraljevstva je ostao samo manji, severni deo.

Tamno zeleno - Ujedinjeno Kraljevstvo,
svetlo zeleno - ostatak Evropske Unije

Ono što je meni interesantno u vezi sa ovom državom je da, za razliku od Škotske, Velsa i Severne Irske, Engleska nema svoj parlament, a ni vladu, te njihovu ulogu preuzima Parlament i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Položaj Redinga u okviru Engleske

I na kraju, nešto o mestu gde ću ja biti naredna tri meseca - Redingu. Ovaj gradić se nalazi na oko 60 kilometara zapadno od Londona. Ima oko 230 hiljada stanovnika, znači negde kao Niš otprilike. Ima dva univerzitetska centra (nemam pojma koji je drugi), i naravno veliku studentsku populaciju. O Redingu možete više saznati na zvaničnom sajtu grada, ili na Vikipediji, naravno.

Još jedno super objašnjejne ;)

Eto, to sam hteo da vam ispričam... a sad odoh da koooonačno pakujem kofer...

3 коментара:

alektrich је рекао...

Naravno, batice, da nije svejedno...
Nije ni nama :(
Reading? Nije ni čudo što ima veliku studentsku populaciju. ;)
Lepo se provedi tamo i gomilaj utiske na blogu. Pozdrav i srećan put!

Mickey је рекао...

Moj 1 komentar na tvom blogu, a ti vec ides negde :).
Zelim ti da se lepo provedes,
sto kaze ovaj ekonom gomilaj utiske na blogu, a ja ti kazem gomilaj studentkinje na krevetu... :D
Srecan put ili na njihovo Godspeed

Miloš Bošković је рекао...

Hehe... Sram da te bude!!! :)

Hvala 3čkooooom... :D