уторак, 20. април 2010.

Kupovina avio karata preko interneta


Ovo je vanredan post. Nisam imao plan da pišem bila šta o tome kako kupovati avionske karte, ali sam morao da reagujem posle, očigledno naručenog, teksta u Blicu.

Napisao tamo čovek:

"Izbegavajte internet kupovinu avio karata! Agencije obično mogu da pronađu bolju i jeftiniju opciju od internet sajtova koji prodaju avio-karte i to zato što će ljudski faktor mnogo bolje razumeti vašu potrebu nego mašina."

I, ostao živ... pa naravno da se karte online ne kupuju samo kod avio prevoznika, već i preko gomile nezavisnih sajtova čija je glavna funkcija upravo da nađu najbolju i najjeftiniju opciju! Adresa na koju uvek prvo idem kada hoću da rezervišem let je fantastični Skyscanner. Ovaj sajt nudi pretraživanje svih vrsta letova, kako regularnih, tako i low-cost, sa gomilom načina prikaza - pregled najjeftinijih letova određenog dana, ili pregled cene preko celog meseca, ili pak cele godine.

Skyscanner - jel može preglednije
od ovoga?

E sad, ima istine u tome da može da se desi da agencije imaju bolje ponude (Skyscanner ipak pretražuje samo sve avio kompanije, ali ne i agencije), ali i za to postoji rešenje, naravno, online. To je drugi sajt koji preporučujem, a zove se CheckFelix (inače, za njega sam saznao od vernog čitaoca ovog bloga, Marka Ristića). Ovaj sajt upravo sadrži ponude agencija. Znači, da zaključim, pasus iz Blicovog članka je kompletna glupost! "Zato što će ljudski faktor mnogo bolje razumeti vašu potrebu nego mašina" - čoveče, seo li si ti ikad za računar?!? Ili nisi, ili si se nameračio da prodaš trulu priču čitaocima da prodavci u agenciji zapravo uvek rade za njihovo dobro.

Dalje, još jedan pasus je problematičan:

"Problem na koji možete naići takođe prilikom internet kupovine su skriveni troškovi. Nezavisno od prikazane cene, morate platiti posebno za svaki kofer i to po pravcu (razlikuješ li ti, čoveče, smer od pravca uopšte???), ukoliko to izbegnete ili zaboravite, pred sam let platićete za istu uslugu nekoliko puta više. U zavisnosti kojom karticom plaćate, imate obaveznu naknadu takođe po pravcu. Jedan od najviše skrivenih troškova je transakcija novca, koja će zbog nekoliko konverzija, na kraju biti znatno veća na vašem računu od onoga što ste videli na internetu."

EasyJet - kupovina prtljaga
bilo šta nejasno?

Navedeni troškovi uopšte nisu skriveni - sve vam lepo piše na sajtu. Ako kupujete kartu od regularnog prevoznika (nije low-cost), na mejl vam stigne obaveštenje o dozvoljenoj količini prtljaga. S druge strane, ako kupujete low-cost kartu, lepo imate opciju da odaberete da li želite dodatni prtljag, koliko kilograma, kao i koliko to košta. Ničeg skrivenog tu nema. Na kraju svega, birate tip kartice kojom plaćate, i tu vam isto piše koliko košta naplata različitim karticama (po nekoliko evra preko), tako da ako imate više različitih kartica, možete odabrati onu koja vam najviše odgovara. Što se tiče konverzija, tu samo treba imati na umu da se vrši konverzija iz valute u kojoj se novac nalazi na bankovnom računu, u ono kojom plaćate, ali transakcija sigurno neće biti "znatno" veća. Čak možete često da birate i valutu kojom plaćate. Ja uvek odaberem funtu, jer onda nema nikakve konverzije, pošto mi je račun u funtama. Molim lepo.

Bilo šta skriveno? Samo konverzije nema
ali, to nije pitanje prevoznika, nego banke.

Eto tako, samo sam hteo da anuliram gomilu gluposti sa Blicovog sajta... Šejm on ju, Blic!!!

1 коментар:

Jelena је рекао...

http://googleblog.blogspot.com/2010/07/taking-off-with-ita.html