петак, 07. мај 2010.

Još malo (pa nestalo) o Engleskoj


U cilju održavanja zdravog bioritma ovog bloga, a imajući u vidu da je prethodni tekst bio u velikoj meri hejterski (ali sa razlogom), vraćam se na malo lepše i interesantnije teme :) Tema je naravno, šta drugo, nego Engleska, zemlja proleterska. :)

- Sa bruto nacionalnim dohotkom od 38 000$ po glavi stanovnika (U Srbiji je ta vrednost oko 10 000$), Englezi imaju mogućnosti da priušte dobre i/ili skupe automobile. Ima tu svašta da se vidi od automobila; mene posebno oduševljava kontrast bakica + kabriolet mercedes :) Takođe, ono što će mi nedostajati jeste nedostatak prezira, da... naime, ovde kada vidim neku budžu od auta, pa u njemu vidim još veću budžu od čoveka sa sve tetovažom na ruci i telefonom na uhu, odmah me uhvati neka nervoza, svi znamo zašto... interesantno, u Engleskoj sam imao sličan refleks kada bih video kabriolet Audi, međutim, refleks (odnosno prezir) automatski nestaje kada vidim da je to čovek u kasnim dvadesetim, pojas naravno vezan, u odelu. Onda pomislim, ili je čovek jako uspešan u svom poslu, ili nasledio bogatstvo, ali nijedan od ova dva nije razlog da ga prezirem...

Nego, skrenuo sam sa teme. Hteo sam da kažem da sam jednom prilikom video jednog simpatičnog dekicu u karavan Ladi (daaa, LADI!), i to onom starijem modelu:

E, ovakva!

Volan je, naravno, bio na desnoj strani :)
Inače, nisam znao da se Lada proizvodila u Engleskoj!

- Kad smo već kod automobila i saobraćaja, mislim da sam spominjao one Engleske ultra male kružne tokove. Šta je problem sa njima: naime, u centru ja samo nacrtan krug, i taj krug je toliko mali da ja ne bih umeo da procenim ko je zapravo ušao u kružni tok a ko nije, kako bih znao da li da mu dam prednost, ili ne! Ipak, iako se meni ovo čini kao problem, ovo u Engleskoj savršeno funkcioniše. Prilažem dokaz u obliku snimka:

Tako jednostavno

E, i svaki put kada sam prolazio pored kružnih tokova, ja sam lupao glavu da provalim princip kako oni to tako lako rade... posledica toga je da kada dođem u Niš, pogubim se na našim kružnim tokovima, i treba mi malo vremena da se opet dovedem u red! :)

- Još malo o saobraćaju: i Englezi imaju rupe na putevima! Da! Ma razočarao sam se, kompletno! Znači, nije samo u Nišu tako, već i u Redingu!
Naravno, tamo je sve to za nekoliko oktava niže izraženo. Tih nekoliko oktava niže znači da su rupe manje, da se nalaze u slabo prometnim ulicama (glavne ulice su u odličnom stanju), i da se relativno brzo saniraju. Ali, ja sam uspeo da ulovim nekoliko:

Eee, Englezi, Englezi...

- I još ovo o putevima i gotovo :) Mislio sam da je đubre kraj puteva samo stvar Balkana (autoput Niš - Beograd, sa fokusom na deonicu kraj Aleksinca je baaaš dobar primer), ali kada sam išao za Kembridž, provalio sam đubre kraj puta dužinom od nekih 20 kilometara! Englezi, razočarali ste me i kao ljudi, i kao komuni... kapitalisti!

- Vojska u Engleskoj je profesionalna, što i u Srbiji startuje od naredne godine. To praktično znači da se vojska bukvalno reklamira na tv-u kao i svaka druga kompanija koja traži novi kadar :) Reklama koja mi je ostala u pamćenju prikazuje lepuškastu plavušu koja kaže "da joj je posao za radnim stolom bio suviše dosadan", a onda je prikazuje u uniformi na nosaču aviona :) Jedna od reklama za Britansku vojsku sledi:


Naša vojska je krenula u istom smeru koliko vidim, postavivši reklamu na sajtu Politike (s leve strane, pri dnu), ali i na Infostudu!

- Za kraj, situacija u našoj kuhinji. Video sledi:


Naravno, ništa posebno se nije desilo: odneli nam deo suđa, i na taj način nam malo sredili kuhinju! :) Inače, ovo na snimku je stvarno relativno sređena kuhinja, jer kompletno nesređena izgleda znatno, znatno gore :)

Upozoreni ste!

Hvala lepo na pažnji i doviđenja do sledećeg viđenja! :)

Нема коментара: