субота, 19. децембар 2009.

Ukinuše ih (deo drugi)/Priča o Dači


Blicevi sevaju, svi srećni i nasmejani, Đelić i Jeremić u ekstazi, prvi nosi medovaču Belgijancima, drugi u bliskom susretu sa mađarskom graničarkom... ukinuše nam vize, putujemo slobodno! Samo Dačić i dalje namrgođen, ozbiljan, dok svi slave, on sa Mađarima potpisuje protokol o readmisiji...

Tokom poslednjih 6 meseci, dok se naširoko i nadugačko pričalo o ukidanju viza, nikada nisam video Dačića sa osmehom kada priča o tome, sa nekim bezrezervnim entuzijazmom. Stalno bre, nešto ozbiljan, objašnjava kako nam treba ovaj sporazum, pa onaj, pa novi pasoši, pa kontrola granica, pa ne znam šta još... sumorno skoro deluje! Međutim, kada bolje čovek razmisli, tako i treba da bude!

Bez obzira na taj svoj ozbiljan, pa možda čak i malo negativan stav kada priča o vizama, Dačić je ispao pravo osveženje na političkoj sceni. Pre njega, u svakoj priči o vizama smo imali čoveka kome bi "optimizam" trebalo da bude srednje ime, Božu Đelića. Jedini problem je što je taj optimizam najčešće bio bez pokrića, a posebno kada se radi o datumima. Zapravo, ja sam kod naših političara uočio jednu pravilnost: naime, kada oni kažu "te-i-te godine/meseca može se očekivati to-i-to", ta rečenica zapravo znači da baš do te godine/meseca navedeno ne možemo očekivati, odnosno, do tada to nešto sigurno neće biti realizovano!

I zato je ovaj Dačić ispao car. Ne volim njegovu stranku, ali jesam realan, i kažem da je on sam ispao car. Nije talasao datumima, nije davao obećanja, već je konstantno namrgođena pričao kako treba još ovoliko zakona da se usvoji, još ovo da se uradi, i da će onda mooožda da nam ukinu vize. Vidi se da nije glup čovek - provalio da posle Đelića, najmanje što narodu treba je lažni optimizam.

Povadi nas Dača

A ko je mogao da pre nekoliko godina da očekuje da će baš Dačić da nam ukine vize??? Dobro, nije to njegova zasluga samo, ali sigurno jeste doprineo velikim delom. A i paradoksalno je malo... Što reče neko na B92 u komentarima: "SPS nam uveo vize, SPS nam ukida vize, a između su ostale godine koje su pojeli skakavci".

Kada su formirali vladu sredinom prošle godine, plašio sam sa da ne stave Dačića tamo gde bi opasno mogao da ugrozi reforme. Recimo, da bude neki ministar privrede, pa da počne da prodaje priču kako ne treba prodavati najveća blaga Srbije poput EPS-a, Telekom-a, i ostalih teško neefikasnih monopolskih preduzeća. Srećom, postade Ivica ministar policija, i tu se odlično snašao. Ovaj tekst daje jako finu analizu Daćića. Pred kraj teksta se indirektno kaže da je Dačić shvatio da nije školovan za ministra policije, pa je mudro moć prepustio ljudima koji jesu u tu oblast upućeni, i koji taj posao znaju da rade. I svaka mu čast za to. Bolje to nego da hirurg vodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine...

A i policija je počela da liči na nešto. Ne samo da imaju jako posećen Youtube kanal, nego čak i Tvituju naši policajci, eeej! A sve to nije za reklamu samo, lično sam se uverio... pre 3 nedelje otprilike odem ja na njihov youtube kanal, i napišem jednu provokativnu poruku tipa "kad će više da uhapse bagru korumpiranu sa Medicinskog fakulteta u Nišu". A nedelja baš bila. Odem do teretane, vratim se, kad vidim u inboxu me čeka privatna poruka od MUP-a! Pitaju "da li imam neke informacije koje bi mogle da vode do hapšenja tih ljudi"!!! I sve to u nedelju uveče (dokaz da policija nikad ne spava :) )! Ja u nesvest da padnem! Da mi je neko rekao da će Policija Srbije sa mnom da komunicira preko privatnih poruka na Youtube-u, rekao bih tom nekom da je kompletno lud! Ali eto, dođosmo i do toga! Bravo, Ivice!

Sve u svemu, ili je ovaj Ivica toliko dobar manipulator da je javnost ubedio da nešto radi, a ne radi ništa (realno, imao je od koga da nauči tu veštinu), ili stvarno solidno radi svoj posao. Šta god da je istina, ja Ivici želim da sedne na avion, pusti se do Londona i Vašingtona, pokupi mape puta za liberalizaciju i od njih, pa da za koju godinu i u ove dve zemlje proleterske idemo bez viza!

2 коментара:

Marko је рекао...

Hehe. Sto se tice Dacica pronadji klip na YouTube-u gde pokazuje Kalemegdan nekom francuskom zvanicniku i saslusaj pazljivo njegova objasnjenja.

Druga stvar, tekst ti je pun "stamparskih" gresaka a boga mi negde si i pojeo pojedine reci :)))

Miloš Bošković је рекао...

Klip sam video juče. Pa čovek je završio FPN, nije završio istoriju, šta ga napadaš! :P

Pregledao sam post još jednom, i stvarno, na početku se izgutah mnogo, evo, sada ja ispravljeno! ;)