субота, 09. август 2008.

Kako do EM Master-a?


I, posle kraćih izleta u čitanje i veranje po bilbord(er)ima, vraćam se na pravi put... :)

A jel znate da sam i Amadeusa zeznuo? Ne znate??? Elaboriraću, ali malo kasnije... ;)

Znači, koji su preduslovi za pohađanje master studija na Erasmus Mundus programu? Prvo i osnovno, potrebno je da posedujete Bachelor diplomu, odnosno dokaz da ćete je u skorije vreme steći. Ova diploma se po evropskim standardima obrazovanja meri brojem ECTS bodova što je skraćenica za European Credit Transfer and Accumulation System. Poenta celog sistema je da se svaki predmet na studijama (bilo master ili bachelor) boduju određenim brojem poena. Ako pogledate bodovanje na našim studijama na primer, možete videti da nekako deluje da je sve odrađeno reda radi, jer većina predmeta vuče isti broj bodova, sa određenim izuzecima (Engleski na primer 1 bod, a Automatika 5). Mada, možda upravo i treba tako da se boduje. Ma, bitno je dasu svi predmeti bodovani po tom sistemu, što mnogo olakšava prijavljivanje.

Bachelor diploma zahteva da ste polaganjem ispita sakupili 180 ECTS poena. Opet, ako bacite pogled na naše studije, saberete poene, videćete da mi posle 3. godine imamo upravo toliko - 180.

Dalje - poznavanje stranih jezika. Koliko sam video, većina master studija EM programa se odvija na engleskom jeziku. To znači da morate da posedujete neki zvaničan dokument koji potvrđuje vaše znanje engleskog. Opšteprihvaćeni test engleskog jezika je TOEFL, moguće je polagati ga u Nišu, ali je potrebno prijaviti se dosta unapred. Cena nije mala - 135 dolara, što je oko 100 evra, i plaća se obavezno preko interneta. Ipak, kada imate ovoliko veliki ulog, vredi dati tih 100 evra. Na kraju krajeva, TOEFL možete iskoristiti za mnoge druge stvari, jer ga mnogi priznaju, a važeći je 2 godine - posle toga ponovo morate da polažete, ako želite da nekom dokažete svoje znanje.

TOEFL logo

Maksimalan broj poena na TOEFL testu je 120 (ovo se odnosi na TOEFL koji se polaže preko neta, za računarom). Za moje studije je potrebno ostvariti minimum od 88 bodova. Inače, broj bodova potrebnih za studije zavisi od samih studija - ako se radi o nekim gde je jezik glavno sredstvo (kao na primer studije prava), onda može da se desi da minimum bude čak 110 bodova.

Dokument koji dobijate poštom
nakon
položenog TOEFL-a kao dokaz o znanju (znam, na oči nisam video... :) )

Postoje i drugi testovi koji se mogu iskoristiti kao dokaz znanja - CPE na primer, ili IELTS. Znači, bilo šta od ovog je dovoljno. Barem u mom slučaju.

I to je to, što se tiče osnovnih uslova, što ne znači da ih nema još! :) Ostali uslovi zavise od samih master studija koje vas interesuju - neki univerziteti (koji organizju master studije) zahtevaju polaganje specijalnih testova znanja, a neki traže opet nešto drugo. Na dalje ću se fokusirati na studije koje ću ja pohađati.

Procedura prijave za Advanced European EM MSc in Network and e-Business Centered Computing (u daljem tekstu NeBCC) počinje tako što odete na početnu stranicu kursa i kliknete na online application form. Tu onda kreirate svoj nalog (procedura kao pri registraciji na neki forum) sa osnovnim podacima o sebi. Nakon toga popunjavate ostale forme sa podacima

Naravno, potrebno je i priložiti određene dokumente. Za mene su to bili:

1. CV - ne traži se konkretno bilo kakva forma. Jednostavno, napišete svoj CV i upload-ujete ga.

2. TOEFL dokaz o polaganju. U trenutku kada sam popunjavao prijavu, rezultati za TOEFL mi još nisu bili stigli (pošto sam ga položio malo pre pisanja prijave, pri čemu je rok za prijavu bio 31. januar 2008.), ali sam valjda na internetu video da sam osvojio 111 bodova, pa sam samo lepo u Word dokumentu objasnio da mi sertifikat još nije stigao poštom. E sad, ono što sam zaboravio da kažem u prvom delu ovog teksta - kada se prijavljujete online za TOEFL, između ostalog birate tri univerziteta u svetu na čije adrese se šalju vaši rezultati plus na vašu kućnu adresu. Ja sam odabrao University of Reading, tako da je njima direktno stigao dokument o mom položenom testu. Znači, da zaključim - upload-ovao sam samo Word dokument u kome piše "ej, imam 111 bodova, verujte mi na reč dok vam ne stigne pismo!" (dobro, ne baš tako :) ).

3. Transcript of university grades - ovo je jako bitna stvar, jer to dokazuje da imate dovoljan broj bodova kao poreduslov za pohađanje master studija. Vi u stvari uopšte ne morate da imate bachelor diplomu kao dokaz, dovoljno je da im pokažete da imate dovoljan broj bodova, ili da ste "na putu da imate" dovoljan broj bodova. Ovaj drugi slučaj je bio sa Milenom Marković, koja u trenutku apliciranja nije imala svih 180 bodova jer je tek bila u 5. semestru, pa joj je do 180 poena falilo da položi sve ispite iz prvih 6 semestara. Moj slučaj je bio drugačiji: ja sam ovde bio četvrta godina, kraj 7. semestra, što znači da sam već posle 6. semestra imao tražene bodove (naravno, imao sam očišćene prve tri godine). Ovako izgleda moj transkript sa ocenama. Ono što je interesantno je da Mileni, posle celih godinu dana studiranja, još uvek nisu tražili Bachelor diplomu - izgleda da jednostavno veruju ovom dokumentu sa poenima koji je poslala pri prijavljivanju. :)

Toliko što se tiče upload-ovanja dokumenata. Sledi još jedan bitan deo - pisma preporuke. Ali, o tome u narednom postu... :)

Što se tiče Amadeusa... pa, on je rekao: "spakovaću život ceo u dva kofera". E, ja ću probati da ga nadvisim i da isto učinim sa jednim! Juče sam u Metrou kupio kofer, bolje reći koferčinu za put u Englesku. Reče mi Milena da kupim što je moguće veći kofer, i ja je poslušao... skoro da i sam u njega mogu da stanem... :)

Ma, spakovaću život ceo
u (samo) jedan kofer...

5 коментара:

Miloš Bošković је рекао...

I upravo sam večeras saznao da se uopšte ne razumem u domaću pop scenu, i da spomenutu pesmu ne izvodi Amadeus, nego neki Aco Pejovic... loool :)))

Sanja је рекао...

Ma sta te briga, bitno da imas ql kofer ;)

Nedoskočiva је рекао...

Nije pop scena, nego folk... :P
Što se kofera tiče, za tebe sumnjam da bi stao... ali ja glatko ulazim u nj... :)

Unknown је рекао...

Mišo, a je l' tebi fakultet preveo ocene u ove ECTS bodove? Ja sam studirala po starom sistemu pa baš ne kapiram kako to funkcioniše. Pitam se da li treba od faxa da tražim neki poseban papir gde je sve to tako nabrojano i izračunat ukupan broj bodova ili da samo priložim ovo što su mi dali kad sam diplomirala?

Miloš Bošković је рекао...

Najbolje je da se raspitaš šta je potrebno za konkretan kurs za koji se prijavljuješ.

Ja sam poslao spisak položenih ispita, pored kojih je stajala ocena (od 6 do 10) i broj ECTS bodova. Taj dokument, koliko se sećam, nije bio nešto što fakultet regularno izdaje, ali sam ja uspeo nekako da ga dobijem.