среда, 16. децембар 2009.

U vreme dokolice...


... gledam serije na internetu. I to mnogo njih. Veliki je bre, to posao. Svake nedelje izađe po jedna nova epizoda od svake od njih, a ako se uzme u obzir da gledam... pa, 5 serija, treba pošteno da se odradi posao, i da se zasuku rukavi... odnosno, otvore četvoro oči!

Hteo bih u ovom postu da skrenem pažnju na nekoliko serija koje gledam, a koje mislim da su baš vredne pažnje, i koje kod nas nisu popularne, jer ih nema na tv-u (osim jedne, koja se od skora prikazuje). Krećemo od


Ova serija nije baš za svakoga, jer je humor poprilično specifičan, onako štreberski. Radnja se vrti oko četvorice likova koji rade na fakultetu, svi su manje ili više opterećeni naukom, generalni štreberskom kulturom (tipa Star-wars, video igrice...), i svako od njih je poseban na svoj način. Najposebniji, i centralna figura u seriji je definitivno Šeldon, najpametniji, i najuvrnutiji od svih. Šta reći za lika koji ima tačno određeno mesto na kauču gde uvek sedi jer je tamo optimalna vlažnost vazduha, temperatura, itd. koji ne ume da se iskreno nasmeje, i koji dobija tikove kada ne zna odgovor na neko pitanje :) Naravno, priča se ne vrti samo oko njega, već i dosta oko drugih likova, ali ovaj je najluđi. Kao primer njegove uvrnutosti, evo klipa u kome Šeldon isprobava svoj novi algoritam za "sticanje prijatelja":


Takođe, izdvojio bih i neke replike iz serije, koje su prosto urnebesne:

"Sheldon, you are a smart guy...
Sheldon: Smart?!? I'd have to take off 60 IQ points to be a smart quy!"

ili...

Penny: I'm a Sagittarius, which probably tells you way more than you need to know.
Sheldon: Yes, it tells us that you participate in the mass cultural delusion that the Sun's apparent position relevant to arbitrarily defined constellations at the time of your birth somehow affects your personality.
Penny: Participate in the what?

OK, idemo dalje :)


Koliko znam, ova serija je prvi veći projekat ovog tipa Dejvida Duhovnog, glumca koji se proslavio u seriji Dosije X. Posle uloge Moldera u ovoj seriji, gde je, kao što svi znamo, glumio agenta FBI, prilično zatvorenog lika, bez previše emocija, Duhovni je u seriji Californication rešio da proba nešto saaasvim drugačije, i uskoči u ulogu Henka Mudija, opasnog zavodnika, neodoljivog ženama, a inače pisca koji ima blokadu, i ne može nikako da napiše bilo šta kvalitetno. Tako serija počinje. Ono što je interesantno je da je Duhovni magistrirao englesku književnost na Jejl univerzitetu, tako da deluje da mu je to jako puno pomoglo da se snađe u ulozi pisca; uloga mu jako dobro stoji, doskočice koje pravi su odlične i tačno u duhu jednog otkačenog pisca. Sve u svemu, ko želi da vidim Duhovnija u totalno drugom izdanju od onog u Dosijeu X, definitivno treba da pruži šansu ovoj seriji. Epizode su najčešće kraće od pola sata, nisu naporne za gledanje, a od skora se Californication emituje i na B92. Klip iz serije sledi:



I, najbolje za kraj. "Dva metra pod zemljom" (aluzija na grob) je serija koja je ostavila najjači utisak na mene. Radnja serije se vrti oko američke porodice koja drži sopstveni biznis pogrebih usluga, koje uključuju organizaciju sahrana, prevoz pokojnika, sređivanje pokojnika, itd. Pošto je to porodični posao, cela "firma" je smeštena u porodičnoj kući, tako da porodica Fišer ima hladnjaču za mrtvake u podrumu svoje kuće, a kapelu u prizemlju sa sve prostorijom za izbor kovčega!

Serija mi se izuzetno dopala jer govori o stvarima koje se retko na takav način prikazuju na tv-u. Naime, svaka epizoda počinje smrću, tj. neko umire na neki način, i onda se obično cela epizoda posveti događajima koji se vrte oko sahrane preminulog. Nekad je ta smrt tragična, a nekad i smešna, kao recimo u slučaju lika koji seda u džip ide u rikverc, na nizbrdici ispred svoje garaže, vidi novine na asfaltu, otvara vrata da ih dohvati, ali ispada iz kola, pritom pušta kočnicu, i kola bukvalno prelaze preko njega!

Serija se takođe ne drži nijednog klasičnog šablona američkih serija: ne postoji savršen par koji će na kraju biti zajedno i srećan, svi imaju neke probleme na koje ne postoji tačno rešenje, nema previše srećnih momenata gde su svi zadovoljni i nasmejani. Dijapazon likova koji čine porodicu Fišer je takođe izuzetan. Tu je prvo majka, Rut, koja je u ranim šezdesetim, ali se oseća kompletno izgubljenom, stalno tražeći smisao sebe u svemu, posebno u životu svoje troje dece. Ti je zatim najstariji sin, Nejt, koji je ostavio posao u Sijetlu da bi došao da radi sahrane, i koji u startu upada u poprilično komplikovanu vezu sa jednom devojkom. Njegov mlađi brat, Dejvid, homoseksualac, koji u početku ima velike probleme sa svojim seksualnim identitetom, ali kasnije manje-više sve dolazi na svoje mesto. I, na kraju Kler, najmlađa u kući, tinejdžerka, sklona opijatima, umetnička duša, a pri tom vozi auto koji je porodica nekada koristila za pogrebne usluga, a sada ona koristi za konzumiranje droge, seks, i šta sve ne!

Sve u svemu, serija je dosta teška, ali i jako zanimljiva, jer povlači neka jako ozibljna pitanja o životu. Takođe, teška je jer epizoda traje po 50 minuta u proseku; ja sam skoro izludeo dok sam je odgledao, ali je definitivno vredelo! Inače, serija ima 5 serijala, i prestala je da se snima 2005. godine.

Još samo da dodam da iako je svaka epizoda krcata scenama mrtvih ljudi, duhova i sličnih stvari nema, jer ovo nije horor. Doduše, često ima prizora mrtvaca koji razgovaraju sa glavnim likovima kao da su živi, ali to je uvek uobrazilja samih likova, što daje poseban šmek seriji.

Trejler iz serije sledi:


Eto, to je to... nadam se da će bar jedna od ovih serija pomoći nekom tokom ovih ledenih decembarskih dana, jer svi su nešto pehlađeni, boli ih grlo... 3 razloga više da preležite svoje bolesti na miru, i kod kuće! :)
Prijatno gledanje!

6 коментара:

Dejan Pejčić је рекао...

"The Big Bang Theory" odavno spremno ceka na kompu da krenem da gledam, ali nikako ne stizem :) a Californication su mi vec preporucivali, tako da cu i to morati da pogledam... bice ovo zanimljiva (i izrazito lenja) zima :)

Miloš Bošković је рекао...

E pa super, samo napred! :)

Mickey је рекао...

dobar je californication, ove druge 2 nisam gledao, mogu samo jos da preporucim i Family Guy i naravno South Park :)

Don Kilote је рекао...

mislio sam da tako nesto necu nikad da izgovorim ali Californication ima previse sexa :) prosto mi se cini da ga duhovni osmislio da se malo zadovolji.

Ostale nisam gledao...ali toplo prepourucjem IT crowd i How i met your mother

Marko је рекао...

To Boleeee. Six Feet Under je jedna od mojih najomiljenijih ;)

Miloš Bošković је рекао...

Ćuuuti, konačno da i nju neko gleda... :D