петак, 12. март 2010.

Engleska po tezama (nastavak)


Evo me opet! Malo me duže nije bilo... šta ću, posao me pritisao, bagovi mi ne davaše mira... ali, to je sada iza mene, sve "bubice" sam zgazio, i hrabro koračam ka 26. martu, kada je odbrana diplomskog! Znači, još malo pa sam inženjer! ;)

Nastavljam sa "teznim" stilom pisanja bloga. Znači, ovako:

- Već sam dosta puta pisao o protivpožarnoj zaštiti i alarmu za požar, ali nije na odmet da još neke detalje dodam/ispričam... Priča prva: tamo negde novembra prošle godine, ili tako nešto, opali alarm negde oko 9 uveče. A ja se baš spremao da idem u grad. Pomislih, ma ne pada mi na pamet sada da izlazim napolje, kada sam skoro spreman, pa da se posle opet vraćam da završavam spremanje! Jok! Spremiću se do kraja, pa ću onda lepo direkt u grad, a za alarm me baš briga, neka me ta (kvazi)vatra pričeka malo. I tako i uradim. Alarm pišti, ja se spremam. Spremim se ja, pa polako niz stepenice. Izlazim napolje, a tamo me čeka neki lik iz obezbeđenja, šta li je, nemam pojma... i viče na mene: "What took you so long?!?" ("Što ti je trebalo toliko vremena?!?") Gledam ga, ćutim. Krenem ja na jednu stranu, koja je suprotna od tzv. assembly point-a, odnosno mesta konkretno određenog za skupljanje u slučaju požara. "Gde si be pošao??? Na assembly point idi be!" (ovo je slobodan prevod na niški dijalekt ;) ). Ništa, krenem ja prema assembly point-u... "I da trčiš!" Ništa, odoh tamo trčećim korakom... :S Naravno, na kraju se ispostavilo da je alarm bio lažan... bitno da smo trčali...

Priča druga: upravo sat vremena pre pisanja ovog posta je bio još jedan lažan alarm. Ja spavao, taman otvorio oči. Ništa, malo se proboravim, pa lagano niz stepenice. Ovaj put, srećom, nikog nije bilo da viče, ili insistira na trčećem koraku. Posle 10 minuta se vratismo svi u sobe. I tu sam zapazio jednu interesantnu stvar. Ovo su vrata koja dele naš hodnik na dva dela:

Ta vrata su redovno otvorena, što, koliko sam ja upoznat sa engleskim protipožarnim pravilima, je potencijalni fire hazard (opasnost u slučaju požara). Logika je ta, da ako su bilo koja vrata otvorena, požar će se lakše širiti. Ja sam mislio da se ipak ova otvorena vrata tolerišu, odnosno da je menadžer našeg doma svestan da su otvorena, i da to ipak dozvoljava... ali, nisam bio u pravu! Obratiti pažnju na narednu sliku:

Zaokružen deo je mehanizam zakačen za vrata, a direktno povezan sa alarmom za požar! Znači, kada se alarm uključi, mehanizam se aktivira, otpušta vrata, i vrata se zatvaraju automatski! E pa to već nisam očekivao! Ludilo! :D

-Dalje: pričao sam da nam je velika prodavnica, ASDA, blizu. Ovo je natpis koji stoji na izlazu iz parkinga kod ASDA-e, a koji vodi ka našem domu (znači tu studenti najčešće prolaze):

Znači, tu piše da će "Kolica će automatski stati ako se prevezu preko crvene linije"... oduvek sam se mislio koliko je to istina. Mislim, da li je moguće da su ugradili neku elektroniku u najobičnija kolica za kupovinu??? I, kada mi je Vladimir novembra bio u poseti, odlučismo da probamo i vidimo šta će da se desi. Prođemo kolicima, ništa. Ništa se nije desilo... znači, ovo je samo trik...

E sad, ovi Britanci, koliko god da su fini (a obično jesu), ipak kada su u formi studenata, znaju da budu neodgovorni, kao i svaka druga mladež... :) u'vate oni tako kolica, pa ih teraju skoro sve do doma, i onda ih ostave na sred poljane, ili još gore - bace u jarak. To izgleda ovako:

Jedne večeri se tako ja vraćam iz ASDA-e... mrkli mrak na ovom putu koji je na slikama prikazan dok je dan, znači, ništa se ne vidi... i vidim ja nešto svetluca crvenom bojom... šta li to može biti??? Približim se, kad ono kolica prevrnuta na stranu, a svetluca neka crvena diodica na jednom od točkova na kolicima! Znači, ipak postoji neka elektronika unutra! Kako ona radi, i čemu služi, to već nisam provalio...

Elem, ovi iz ASDA-e verovatno kontaktiraju menadžera našeg doma povodom ovih razbacanih kolica. Na osnovu toga, pošalje nama gospodin Tony Martin Macfadyen mejl sledeće sadržine:

Zdravo svima. ASDA kolica se zovu ASDA kolica jer pripadaju ASDA-i, i zbog toga bi trebalo da ostanu u ASDA-i!

Ako ne razumete koncept svojine, dođite kod mene da vam objasnim; za potrebe objašnjenja, ponesite MP3 plejer ili 50 funti u kešu.

Pozdrav,
Toni


Ja sam se iskidao od smeha! Luckast neki lik, zar ne??? :)

-Poslednja stvar za danas: grejanje i hladnoća. Nekoliko poslednjih dana je bilo izuzetno sunčano i vedro, jako atipično za Englesku. Naravno, to što ima toliko sunca, ima i svoju cenu - izuzetno jak vetar. Znači, iako je bilo sunčano, napolju je bilo ledeno, posebno zbog vetra! Juče se opet naoblačilo, vetar prestao, i sve je opet bilo super! Znači, sunca ima, ali to sunce ima svoju cenu! :)

Nego, dok je bio taj jak vetar, on se poprilično osećao u mojoj sobi. Baš je bilo hladno! A bilo je hladno jer je grejanje radilo samo povremeno! Isključivali ga, bre! Strašno! A ja samo slušam kako fijuče vetar, osećam hladnoću kako ulazi, a prozor mi zatvoren! Zapravo, mislio sam da je zatvoren...

Odem do kuhinje, pitam Nemca koji je na istoj strani zgrade (jer sa te naše strane udara vetar) da li mu je hladno. On kaže "ma jok, super mi". Ja ne mogu da verujem! On mi kaže "proveri da li si zatvorio lepo prozor". "Ma naravno da jesam!", kažem ja. Ali, ispade da nisam... nisam zatvorio ovo:

Šta je sad pa to? To je nešto što ja u Srbiji nisam video (možda neko jeste?), a omogućava ventilaciju čak i kada je ceo prozor zatvoren. Naime, ja sam to registrovao kada sam prvi put ušao u sobu, 1. oktobra, nisam imao pojma čemu služi, i od tada do pre neki dan meni je taj otvor za ventilaciju bio sve vreme otvoren! I zato sam se zapravo smrzavao! :S :S :S Evo i klipa koji prikazuje kako se ta čudna stvar koristi:


Hvala lepo na pažnji i doviđenja do sledećeg puta! :)

Нема коментара: