четвртак, 4. септембар 2008.

Erazmus Mundus - preporuke i ostalo


Stigosmo do pisama preporuke. Kao što sam već negde napomenuo (valjda), proces prijave za različite master studije je različit, što znači da ne treba uvek da se pošalje cv, spisak ocena itd, ali uvek se traže pisma preporuke profesora, a i koliko sam video, ona vuku i dosta poena pri ocenjivanju prijave od strane univerziteta.

Znači, treba da odaberete dva profesora da vam napišu pisma preporuke. Ali ne napišu, nego napišu, a mislim da znate šta to znači. :) Za moj konkretan kurs postoji forma koju profesor treba da ispuni i u kojoj se odgovara na različita pitanja. Ova forma za moj kurs izgleda ovako.

Što se tiče pisanja preporuka, treba se držati nekih pravila, bar koliko-toliko. Preporuka mora naravno biti u pozitivnom duhu, da šalje jasnu poruku da ste vi kao kandidat za dati kurs prava osoba, ali takođe ne treba se ići u krajnost sa nekim hvalospevima. Kada profesor bude pisao preporuku, neka slobodno ubaci i neke stvari koje on lično ne zna o vama, a koje ste mu vi rekli. Na primer, da ste bili na različite seminare, da ste aktivni u nekom NGO-u, ili nešto slično. Ovakve stvari je jako bitno istaći, a najčešće profesori nemaju pojma o tome, pošto sa studentima nisu toliko bliski (osim ako im se ne uvlače ;) ), tako da morate sami to da naglasite, jer je bitno da se vidi da je profesor dosta upoznat sa vašim radom i da vas dobro poznaje, a ne da samo napiše "on je super student" i toliko! Takođe, da preporuka ne bi bila jednostrana u pohvalama, fino bi bilo ubaciti i neku meku kritiku tipa "suviše hoće da postigne, trebalo bi više da se fokusira", ili tako nešto.

E sad malo o tome kako je pribavljanje preporuka izgledalo u mom slučaju. Preporuke sam uzeo od dve profesorke. Sa prvom nije bilo problema, međutim, ova druga je bila nezgodna, jer, jadna, prenatrpana je bila poslom, nema vremena, nervozna je bila stalno, a morao sam od nje da uzmem preporuku jer sam kod nje radio završni projekat prošle godine. Inače, i to je bitno - da vas preporuči profesor kod koga ste radili neki projekat, jer tada on može reći kako ste se vi "odlično pokazali, i u potpunosti ispunili očekivanja", itd. Zato je u suštini i dobro raditi projekte na faksu - jer mogu poslužiti u ovakvim situacijama.

Ovde ću biti smešten - Bridges Hall

Elem, jurio sam je nekoliko dana jer procedura slanja pisama preporuke nalaže da profesor pošalje mejlom pismo, ali sa svog naloga (znači ne mogu ja sam), plus da se potpiše na odštampanu varijantu, potpiše preko zatvorenog koverta, onda da se to konačno pošalje regularnom poštom. A ova je toliko arogantna da meni bilo neprijatno da je toliko "napinjem". I toliko mi se smučilo to kočenje da sam na kraju pribegao poslednjoj varijanti koju sam planirao - poslao sam ćaleta da to završi! Nikada, ali nikada nisam slao ćaleta ni za šta na faksu (pošto je on završio isto elektroniku i poznaje ljude), ali tada mi je toliko bilo svega preko glave, da sam ipak na kraju pribegao tom rešenju. Plus mi se baš tog dana (kada sam jurio dotičnu za slanje preporuke) pojavili prvi simptomi žutice...

I eto, to je to otprilike. Da rezimiram postupak prijave za moj kurs:

1. Dobijete zvanični sertifikat o znanju engleskog (TOEFL, IELTS, ili nešto treće)
2. Odradite online registraciju za kurs ovde (update Januar 2012: link nije dostupan jer moj kurs više nije aktivan)
3. Sa faksa dobijete spisak položenih ispita i pošaljete na svoj online nalog
4. Popunite ostatak online forme
5. Uzmete od dva profesora preporuke i pošaljete ih mejlom (odnosno profesori ih pošalju) i regularnom poštom

Sve ovo treba odraditi do 31. januara kada je poslednji rok za prijavu za ovaj kurs. Napominjem još jednom da sve ovo važi samo za ovaj kurs, i da rokovi za druge kurseve mogu biti i kraći! Zato, odmah na istraživanje!

Što se tiče TOEFL-a, potrebno je najmanje mesec dana unapred zakazati termin za polaganje, jer mesta u Nišu brzo ponestanu. Tako da ako želite da polažete u decembru na primer, ne bi bilo loše da se već sada prijavite! Za pristizanje rezultata je takođe potrebno neko vreme, mada u mom slučaju to nije problem, jer je u konkursu naznačeno da uverenje o znanju engleskog može čak i posle poslednjeg roka da se pošalje.

Ne znam koliko vam sve ovo zvuči komplikovano, ali ako imate želju da studirate u inostranstu, definitivno treba da pokušate! U suštini, uopšte nije baš toliko teško upasti. Uslovi konkursa nisu tako postavljeni da morate da imate po nekoliko prvih mesta sa republičkih i saveznih plus 10.0 prosek! Koliko sam provalio, ovde se ceni sposobnost, samoinicijativa, posvećenost. Ne traže oni nove Ajnštajne, samo mlade, energične i sposobne ljude!

Čak i ako ne prođete, bićete bogatiji za jedno novo iskustvo, znaćete šta i kako treba da radite za neke naredne konkurse, znaćete na koje profesore možete da se oslonite, a na koje ne. Znaćete na čemu treba još da radite da biste ispunili uslove! Zato, obavezno probajte!

Pre nego što sam dobio ovu stipendiju za EM, nekoliko puta sam bio odbijan za druge stvari, ali to me ni u jednom trenutku nije pokolebalo da dignem ruke i odustanem od svega. Bio sam rešen da istrajem, guram dalje, i pokušavam dok jednom konačno ne uspem! I taj princip se na kraju isplatio!

I ovakvi pokušaji često zahtevaju nezanemarljiva finansijska ulaganja (tipa TOEFL od 135 dolara, ili 4-5 odlazaka u Beograd zbog konkurisanja za Koka kola stipendiju), ali na to treba da gledate kao na riskantno ulaganje koje u slučaju uspeha, može doneti veliki dobitak. Čista ekonomija! Jer, ko reskira... ma znate i sami... ;)

U narednoj epizodi - šta se desilo nakon što mi je stigao mejl o dobitku... ;)

7 коментара:

Mihajlo је рекао...

Bravo Miso! I meni je to nadimak :-) Moja devojka treba preporuku od profesora za stipendiju ali receno joj je da sama napise pa ce se doticni potpisati. Ako bi bio u mogucnosti da mi posaljes tekst tvoje preporuke mnogo bi nam ucinio. Kako god, svako dobro ti zelim!

Miloš Bošković је рекао...

Napiši mi na koji mejl da ti pošaljem, pa ću probati da je nađem!

Las Telenovelas је рекао...

svaka cast, sve si veoma precizno objasnio, medjutim mene interesuje da li moram da polazem test engleskog jezika s obzirom na to da sam zavrsio filoloski fakultet smer spanski jezik i da sam engleski slusao kao drugi jezik 2 godine i naravno polozio, da li se to priznaje ili mora da se polaze test da bi se dobio neki medjunarodni sertifikat? hvala unapred,Igor

katarina76 је рекао...

moze li primerak preporuke od strane profesora posto sam prinudjena da sama napisem a profesor ce potpisati.hvala unapred.katarina

Miloš Bošković је рекао...

Imaš na internetu jako puno primera, pogledaj ovde:
http://bit.ly/HXV2z3

Unknown је рекао...

Da li mozete da mi kazete koja pitanja otprilike budu na aplikacionoj formi za profesore? hvala unapred. Jelena

Miloš Bošković је рекао...

Ne razumem pitanje - na kakvoj aplikacionoj formi?