среда, 5. новембар 2008.

Malo o Bath-u (engleskoj banji)


Znam, obećao sam prošli put da ću sada pisati o razlikama i sličnostima između naših i njihovih (mada sada ne znam šta je "naše", a šta "njihovo") Operativnih sistema, ali još jednom ću odložiti tu priču da bih napisao nešto o poslednjem izletu na kome sam bio.

U subotu bejah do Bath-a, engleske banje. Bath je u stvari gradić od 80 hilljada stanovnika u kome se nalazi jedno (oveće) rimsko kupatilo, tako da nije baš banja u našem smislu reči. Od interesantnih stvari u ovom mestu, mogli smo videti prelepu katedralu, kao i samu banju. I dok, sam gledao sve to, sve vreme sam mislio kako i mi u Srbiji imamo gomilu takvih mesta, ali u koja (ništa) nije ulagano.

Katedrala

Kao i svuda na zapadu, od ove kulturne znamenitosti je napravljen pravi spektakl i biznis. Na ulazu vas čekaju prijatni... kako da ih nazovem, pa ajde "redari", koji vode računa o ulasku. Tu se onda kupuje karta, koja je valjda 11-12 funti, ali za studente je 9. Onda dobijate onu "slušalicu". Slušalica je u stvari vaš lični vodič kroz znamenitost. Funkcioniše tako što preko tastature ukucavate brojeve koje vidite na zidovima, i onda dobijate objašnjenje u vezi sa mestom gde se nalazite. Sve to funkcioniše na 7-8 svetskih jezika, pri čemu postoje posebni snimci za decu, a posebni za odrasle. Takođe, postoje i dodatna objašnjenja koje je moguće preskočiti. Na nekim mestima u banji, dobijate čak i pitanja na koja morate da odgovorite! Inače, ovaj isti sistem sam video i u dvorcu Vindzor, kao i kod Stounhendža.

Ulaz u banju, mesto gde se kupuju karte

Za decu postoji poseban papir na kome se lepe nalepnice koje su uzimaju na određenim mestima u banji. Na kraju, taj papir se predaje jednom simpatičnom dekici, koji onda izdaje kao neki sertifikat... simpatično :)

Malo postera

Unutar kompleksa postoje i prikazi života Rimljana iz tog doba, kao i maketa same banje iz vremena kada je bila izgrađena. Na zidovima stoje brojni posteri sa detaljnijim objašnjenjima, a sa plafona vise televizori sa animacijom koja prikazuje pređašnji izgleda banje. Na svakih 50-100 metara na zidu imate svoj trenutni položaj, odnosno, još koliko je ostalo do kraja ture. Čak piše i gde se nalaze toaleti! :)

Famozna slušalica :)

U okviru ture se mogu videti i stara oruđa za rad, različiti predmeti za šminkanje, itd. Ima tu i nekih sarkofaga, različitih komada kamena... svaki sa svojom pričom, koju možete odslušati na onoj "slušalici". Ima tu još gomila drugih stvari koje neću da spomenem, jer mi nije cilj da prepričam kako sve izgleda u tom smislu, već u smislu biznisa. :)

Banjica

"Medijano moja, kad ćeš ti ovo da dočekaš???"

Tu je i jedan prelep bazen, posut gomilom novčića koje ljudi bacaju. Boja je prelepa - plavo-zelena, kao iz bajki. I tu je jedna od stvari koje su ostavile najjači utisak na mene. Svetla su namerno prigušena, jer postoje projektori koji bacaju sliku na zid starih Rimljana! U stvari ne sliku, nego video! I to fantastično izgleda! To treba videti! I što se niko nije setio da tako nešto uradi kod nas??? Pa za to je potreban samo jedan kompjuter i jedan projektor maltene, a daje fantastičan osećaj!

Maketa Rimskih kupatila

Na pola cele ture nailazi se na prodavnicu. Logično, još malo para da se uzme. U prodavnici sve i svašta: knjiga za učenje latinskog za decu, hemijske, olovke, plišani medvedići, kupke, eterična ulja, sapuni... na svemu piše "Bath"... napraviše brend od banje! Pa zar mi to ne bismo mogli sa našom Medijanom?

"Nalazite se ovde"

I, na kraju, posle 45 minuta dugačke ture, logično - restoran! U prelepoj sali, sa sve uživo muzikom sa klavira... pa kako da ne potrošiš tamo 30-40 funti??? :) Doduše, ja nisam, ali mislim u kontekstu dekica, bakica i celih porodica koje idu u ovakve posete...

Malo interesantnih detalja iz prošlosti

Banjski biznis

Još jedan interesantan detalj. Na mnogim turističkim lokacijama, imate vodiče u vidu simpatičnih bakica i dekica, sa posebnim ogrtačem. Ovi ljudi, svi poprilično stari (60+) rade za džabe, odnono volontiraju! Njihov posao je da pričaju pričice turistima! Kod nas stariji služe samo da primaju penziju i eventualno čuvaju unučiće, a ovde su i oni korisni deo društva. A ima li šta bolje za njih, ako znamo da većina obožava da priča pričice iz mladosti??? :)

Legendarni bazen sa sve Rimljanima na zidu


I video klip...

I tako... gledam taj Bath, i sve vreme se mislim što je naša Medijana onakva kakva je, zašto nema svoj sajt, nego samo jednu bednu stranicu, zašto nas je vodič prošli put kada smo došli gledao kao da smo joj pobili pola familije, zašto nije znala engleski...

I na kraju - restoran

Ma biće Medijana kao Bath sigurno, samo u budućnosti, i to dalekoj!!! Nažalost...

Нема коментара: