петак, 21. август 2009.

Njegovo Jezičko Visočanstvo - Mišel Tomas (Michel Thomas)


Odavno se spremam da napišem post o ovom izuzetno čoveku, gospodinu koji je mene ubedio da od audio knjiga za učenje jezika zapravo ima vajde!

Da me je iko pre godinu dana pitao da li se neki jezik može naučiti slušajući nekakve mp3 snimke ili kasete, lagano bih mu rekao da se mane ćorava posla i da lepo uplati kurs u nekoj privatnoj školi. Iako do tada nikada ni sam nisam probao, verovao sam da je to manje-više gubljenje vremena.

A onda mi je drugarica predložila da probam kurs španskog jezika koji je odradio gospodin Mišel Tomas. I to je u potpunosti preokrenulo moj stav!

Mišel Tomas (Michel Thomas 1914 - 2005) je čovek koji je zapravo poprilično poznat kao ratni veteran iz Drugog svetskog rata. Preživo je teror nacističkog režima, borio se na strani Francuza, a kasnije se pridružio i američkoj vojnoj službi. O njegovoj borbi i učestvovanju u ratu su pisane i knjige.


Sa naslovne strane kompleta
za nemački

Kada se rat završio, Mišel se posvetio podučavanju jezika. Otvorio je i svoju školu jezika, a posle nekog vremena je razvio i toliko poznat Mišel Tomas metod za učenje jezika, koji je i patentirao, i koji i dan-danas koriste profesori jezika.

Ono što je karakteristično za ovaj metod, odnosno audio snimke koji se baziraju na ovom metodu, jeste to što nije potrebno hvatati nikakve beleške, na silu pokušavati da se bilo šta zapamti, ili bilo šta slično. Ceo proces učenja se svodi na to da slušate razgovor koji Mišel vodi sa dva studenata, devojkom i momkom. Mišel njih dvoje polako uvodi u strukturu jezika, počevši od najjednostavnijih konstrukcija tipa "To je lepo", do rečenica u formi "Trebalo je da mi kažeš da ćeš da dođeš; da si mi rekao, sačekao bih te". Naravno, put između ove dve rečenice je dugačak jedno 7-8 audio diskova, ali se prilično lako prelazi! Takođe, sve jezike Mišel na audio diskovima podučava na engleskom jeziku.

Mišel u akciji
(kurs nemačkog)

Mišel je zahvaljujući svojoj metodi postao poznat i u svetu šou-biznisa, pa su mnoge filmske zvezde poput Vudija Alena i Barbare Strejsend tražile njegove usluge.

Moje iskustvo sa Mišelovim audio knjigama je apsolutno pozitivan! Dok sam bio u Španiji, slušao sam Spanish with Michel Thomas, i mogu reći da sam poprilično puno naučio! Dostigao sam nivo kojim mogu da se sporazumevam koristeći neke osnovne gramatičke forme, i poprilično da razumem. Uspeo sam da naučim jedno 5-6 različitih vremena u španskoj gramatici, i sve to samo slušajući Mišela tokom džoginga u parku i teretani, i vožnje metroom!

Naravno, ne kažem da ćete ovako naučiti ceo španski, niti je ovo neki skraćeni put do brzog učenja jezika, ali da je izuzetno efikasan i lak, i da se mnogo može naučiti u kratkom vremenskom periodu, to u potpunosti stoji!

Pored španskog, postoje i kasete za francuski, nemački, italijanski, arapski, ruski, mandarinski, japanski, poljski, portugalski i holandski! Mislim da on nije odradio sve te jezike (možda prva 3-4), ali su sve kasete snimljene prateći njegov jedinstveni metod učenja.

O Mišel Tomas metodi
(još jedan duži video o Mišelu ovde)

Još jedan

Mišelove kasete možete naručiti preko njegovog sajta, a kome se ne daje novac, uvek može naći snimke na torentima. Namerno nisam stavio link do tih snimaka, moraćete malo sami da se potrudite, ako već nećete da plaćate! :P

Još jednom, bravo za Mišela Tomasa!

Update: Iva, u pravu si a ja sam u krivu, nije Michael, nego Michel! :)

5 коментара:

Dejan Pejčić је рекао...

bravo, Shommy, odlican post! zainteresovao si me da nadjem te audio-knjige... ;) a tvoj blog najzad ide u RSS citac ;) (sve sam do sad zaboravljao...)

alektrich је рекао...

اللغه الصينيه بتتكتب برموز معينهرمز عباره عن صوت معين ,يعنى كل رسمهMichael Thomas اللغه الصينيه بتتكتب برموز معينه ,كل رمز عباره عن صوت معين ,يعنى كل رسمه بتدى ب!
;)

Miloš Bošković је рекао...

Hvala lepo!

@Alektrich:

نعم ، أنت محق تماما!

Blue Eyes је рекао...

A nikad ne kazes koja ti to drugarica preporucuje sve te stvari o kojima pises u blogu...

Miloš Bošković је рекао...

MILENA MARKOVIĆ, profil potražiti na FEJSBUKU! :D