среда, 21. октобар 2009.

Često postavljana pitanja


Update 31. Avgust 2010: Master studije Networks & e-Business Centered Computing se ne finansiraju više od strane Evropske Komisije, tako da Erasmus Mundus stipendije više nisu dostupne za ovaj master konkretno. Spisak trenutno dostupnih kurseva možete videti ovde.

Polako se približava vreme prijavljivanja za studije. Povremeno dobijam mejlove od ljudi koji su zainteresovani, i pitanja koja postavljaju se često ponavljaju, tako da ću u ovom postu probati da odgovorim na najbitnija, kako bih sto više pomogao budućim studentima, a i ohrabrio ih da se prijave! :)

- Šta je to Erasmus Mundus program, i kome je namenjen?

Erasmus Mundus je program koji finansira Evropska Komisija, a koji predstavlja skup stipendija koje se nude studentima iz zemalja koje nisu članice Evropske Unije, odnosno studentima ostatka sveta.

Update 31. Avgust 2010: Erasmus Mundus je postao otvoren za sve studente sveta, pa i one iz EU.

Program finansiranja pokriva troškove i univerziteta koji organizuju studije, i studenata koji te studije pohađaju.
Sve studije su Master tipa, što znači da je namenjen svim studentima koji imaju najmanje Bachelor diplomu. Takođe, sve studije obuhvataju najmanje dva univerziteta koji organizuju nastavu, i svi kursevi su interdisciplinarni, odnosno kombinuju dve ili više nauka.
Više o Erasmus Mundus projektu sam pisao ovde.

- Diplomirao sam pre nekoliko godina, da li je kasno da se sada prijavim?

Apsolutno ne. Evropska Unija generalno zastupa i podržava školovanje kroz ceo život, tako da ne postoji nikakav vid diskriminacije prema starijim studentima. Na mom kursu konkretno, najmlađi student je 1987. godište, a najstariji 1977. godište.

- Da li su uslovi konkurisanja za sve kurseve isti?

Ne, razlikuju se od kursa do kursa, ali ono što svi traže je bar Bachelor diploma.

- Šta je konkretno potrebno za prijavu na kurs Computer Networks & e-Business Centered Computing?

Za ovaj kurs je potrebno da:

1. Dobijete zvanični sertifikat o znanju engleskog (TOEFL, IELTS, ili nešto treće, ja sam polagao TOEFL, o tome sam pisao ovde)
2. Odradite online registraciju za kurs
3. Sa faksa dobijete spisak položenih ispita i pošaljete na svoj online nalog koji ste kreirali u koraku broj 2, pri čemu spisak položenih ispita mora da sadrži i broj ECTS bodova koji svaki ispit nosi (više o ovome možete videti ovde)
4. Popunite ostatak online forme i upload-ujete tražene dokumente (uključujući i CV)
5. Uzmete od dva profesora preporuke i pošaljete ih mejlom (odnosno profesori ih pošalju) i regularnom poštom

- Ja sam diplomirao, ali kod nas ne izdaju Bachelor diplome; jedino što imam je diploma koja potvrđuje da sam završio/la fakultet. Da li je to dovoljno?

Ja nisam bio u toj situaciji, tako da nisam siguran. Najbolje bi bilo da imate dokument koji pokazuje koliko imate ECTS bodova. Kod nas svaka godina studija obično nosi po 60 bodova, a za upis na ovaj kurs je potrebno 180 ili više. To znači da zapravo i nije potrebno da se pokaže bukvalno Bachelor diploma, već samo dokaz da imate sakupljenih 180 bodova, što su najčešće očišćene prve tri godine fakulteta.

- Još uvek studiram, nisam očistio sve ispite sa prve tri godine, ali imam više od ECTS 180 poena, jer sam dao neke ispite iz četvrte godine. Da li ispunjavam uslove da se prijavim za ove studije?

Mislim da da, ali nisam siguran, to biste morali da proverite sa glavnim koordinatorom kursa za koji se prijavljujete. 

- Da li broj ECTS poena zavisi od ocena koje sam dobio na ispitima?

Ne, svaki ispit nosi fiksan broj poena, bez obzira da li je položen šesticom, ili desetkom.

- Koliko je bitan prosek za ove studije? Koji su to kriterijumi koji se vrednuju?

Ne previše, čak se može reći i malo. Detaljnu analizu kriterijuma za prijavu možete videti u ovom postu.

- Kada je rok za prijavu za kurs? Kada je najbolje da krenem sa sakupljanjem dokumenata?

Rok je obično 31. januar. Što se tiče dokumenata, najviše zavisi od efikasnosti fakulteta. Ja sam krenuo mesec dana ranije za svaki slučaj, i nisam imao problema. Što se tiče polaganja TOEFL-a, za to se treba prijaviti što je moguće ranije, čak i 3-4 meseca ranije, jer stalno vlada veliko interesovanje za polaganje tog ispita. Ipak, čak i ako se zakasni sa polaganjem engleskog, nije strašno, jer se uverenje o znanju engleskog može dostaviti i naknadno, posle 31. januara.

- Koliko je stipendija koju bih primao, i da li je dovoljna za normalan život u Engleskoj, Španiji i Grčkoj?

Stipendija koja bi vam stizala na račun je u proseku 1200€, što je apsolutno dovoljno za sasvim pristojan život u sve tri države. U Engleskoj, koja je po nekoj slobodnoj proceni i najskuplja, ovaj novac je dovoljan za povremeni šoping, putovanja po zemlji (recimo do Kardifa, ili Edinburga) ili čak i inostranstvu (low-cost letovima). Jedini period koji može biti problematičan je početak studija, prvih mesec dana, kada svi studenti moraju da otvore račune, a dok se to ne uradi, prva stipendija ne može da se dobije. Zato, za tih prvih mesec dana treba poneti jedno 500-600 funti, što je minimum potreban za početak studija, plus kupovina avionske karte do Londona. Znači oko 700 funti je potrebno za početak, ali zato kasnije nema problema nikakvih, čak se može dosta i uštedeti bez prevelikog uzdržavanja od trošenja novca.

Takođe, treba naglasiti da ovaj kurs traje 18 meseci (odnosno 15, plus 3 meseca letnjeg raspusta), i da se stipendija prima svakog meseca, pa čak i tokom letnjeg raspusta. Ovo nije slučaj sa svim Erasmus Mundus studijama, jer se na nekim stipendija ne prima tokom letnjg raspusta, ili je iznos stipendije drugačiji.

- Kakvu diplomu dobijam kada završim ove studije?

Dobijate združenu diplomu sva tri univerziteta, koja dokazuje da ste završili Master studije iz računarskih mreža i elektronske trgovine. Diploma izgleda ovako:

Moja buduća diplomica! :)

- Da li moram da budem računarskog usmerenja da bih se prijavio/la za ovaj kurs?

Ne, moguće je prijaviti se i ako ste završili ekonomiju ili menadžment, ali treba imati u vidu da studije u dobroj meri pokrivaju predmete koji zahtevaju programiranje, i to povremeno jako ozbiljno, tako da može biti veliki izazov snaći se sa potpuno novim konceptima, sa kojima ste se retko sretali tokom svog školovanja. U mojoj generaciji imamo četvoro-petoro studenata koji nemaju iskustva u programiranju, ali su uspeli da polože sve predmete, neke sa dosta muke. Znači. nije nemoguće, ali je znatno teže.

- Kako te mogu kontaktirati, u slučaju da imam dodatnih pitanja?

Moj mejl je milos.boskovic[na]gmail.com, biće mi drago da pomognem!

Nadam se da sam će ovaj tekst pomoći ljudima da se prijave!

Нема коментара: