среда, 11. новембар 2009.

Kulturne dogodovštine iz Niša


Već sam pisao o poseti Nišu kolege mi sa faksa, Vladimira. Tada nisam stigao da ispričam naše dogodovštine pred Vladimirov polazak.

Naime, posle silnih žurki, kafana, pijanki i ne znam čega još, dođosmo i do "kulturnog" dela, što ispade pretposlednjeg dana. Rešio sam bio da pokažem Vladu Logor Crveni krst, Medianu, Ćele kulu i Narodni muzej grada Niša. Stoga, ovaj post se sastoji iz ovog uvoda, zaključka i četiri scene.

Scena prva - Logor Crveni krst
Odemo mi lepo tamo kolima, sačeka nas žena koju znam i od ranije, kada sam dovodio neke strance na isto mesto, pre nekoliko godina... kupimo lepo karte. Unutra postavka koja nije menjana... pa recimo minimum 20 godina, verovatno i više. Sve na srpskom, o engleskom ni govora, pa još kucano na mašini! Od naprednih elektronskih uređaja tu su prekidač za svetlo, sijalice... ah, da - senzor za požar - to su ubacili pre neku godinu... znači strašno!

Ovde se kupuju karte

Ilustracija (za 3D model ili slično
ćemo pričekati još koju dekadu)

Ok, kapiram da je fora da logor ostane onakav kakav je bio u vreme korišćenja, ali mogli su bar da ubace neki ekran sa pričom nekom, ili nečim sličnim... a jel sam spomenuo da nismo imali vodiča? E pa nismo.
Izađem ja ispred, Vlad ostao još unutra, bilo mu zanimljivo... a ona žena što nam prodala karte, spava na dve stolice... :S

Scena druga - Mediana
Stignemo u Medianu, nekako uspem kolima da siđem sa puta na ulaz, jer ne postoji nikakav regulisan prilaz ili tako nešto (u povratku sam uspeo i da zakačim auto s donje strane kada sam izlazio na taj isti put), parkiramo gde nađemo (parkinga nema), uđemo unutra... sačeka nas vodič, mlađi neki momak. Lepo nam sve ispriča na engleskom, jako fino sa entuzijazmom, dodatnim objašnjenjima... baš lepo... inače, ušli smo besplatno... i, sada ide interesantan deo priče; priča on nama:

Mozaici kojih nema

"A jel znate zašto je danas besplatan ulaz? Jer nemamo šta da prodamo - nemamo karte, nisu nam ih doneli!"
Slovenci tu neki sa nama, osmeh im na licima, osmeh i na mom, ali kiseli...
"A pre neki dan, došla Amerikanka neka i pita gde je vc. Ja joj kažem da nemamo nikakav mokri čvor ovde!"
"I svima kada dođu, ja pričam kako su svuda ovde mozaici, ali kako da mi veruju kada ih ne vide? A mozaici moraju da budu prekriveni peskom zbog zaštite od spoljašnjih uticaja, a para za izgradnju nastrešnice nema!"
Eto šta se događa sa našim kulturnim blagom. Ali, tu nije kraj...

Scena treća - Ćele kula
U Ćele kuli nas sačeka jedan stariji čovek, jako fin, kasnije ga čuh kako priča prvo engleski, pa ruski sa Vladimirom, pa onda i francuski. Da, bili i neki Francuzi!
Kada sam ušao u Ćele kulu, zaprepašćenje - lobanja bar upola manje nego kada sam bio pre nekoliko godina!!! Pa gde su sve te lobanje nestale sada?!?! Razumem pre 200 godina da su ljudi sahranjivali ostatke svojih najbližih, ali kome danas pada na pamet da uzima lobanje?!?!

Ulaz u Ćele kulu

Lobanje kojih nema

"Vidiš li ono udubljenje tamo?", pita mene vodič.
"Vidim." Uočavam da je malter znatno svetliji od ostatka, znači, skoro izvađena lobanja.
"E pa, te lobanje nema od kada je ovde prošla jedna učenička ekskurzija"
"Ali čekajte, šta je bilo sa onim staklom što je štitilo kulu pre desetak i više godina? Što ga sada nema?"
"Pa, to su tada sklonili da bi stavili novo, što se nikad nije dogodilo. Trebalo je kao nešto da urade za proslavu 200-godišnjice Čegarske bitke ove godine, ali ni tada ništa nisu uradili."

Scena četvrta - Narodni muzej Niš
Ulazimo u muzej, a ja padam u trans - totalno drugačiji od poslednje puta kada sam ga video! Sve šljašti, sređeno, kvalitetno osvetljenje, postavka deluje odlično, električna vrata... ma svetski, kao u Engleskoj!
Narodni muzej u Nišu

... i još jednom...

Dolazimo do šaltera da pitamo da li možemo da prođemo sa kartama koje smo već kupili ranije za Logor, i odgovara nam lik koji tu radi:
"Može, može. A da vas pitam - jel nije problem što ide ova muzika?"
Čujem ja neku muziku, ali ništa strašno.
"Nije, nema problema."
Uđemo unutra, i stvarno sve fino. Lepo na srpskom, pa na engleskom, pa lepo osvetljeno... ekrana i dalje nema (ako se dobro sećam), ali je ipak ceo utisak mnoooogo bolji od onoga što smo do tada videli... ide neka muzika, uz postavku da se slaže, pomislim ja... ali, ne! Nije iz postavke! Lik sa šaltera zapravo gleda film, pa se čuje muzika iz njegovog filma, sa sve crnačkim slengom! Šou!

Postavka se sve muzikom iz filma

I tako... šteta, šteta, šteta... kada bismo samo znali da cenimo to što imamo... Niš ima toliko toga da ponudi, ali mi kao građani to ne umemo da iskoristimo, ni da cenimo. Odnosno, oni koji rade u naše ime, političari, ne znaju... šteta... A ovako to rade Britanci.
Toliko od mene za sada! Pozdrav!

5 коментара:

alektrich је рекао...

Gađaš u savest direktno! Već sutra ću obavezno da vratim ljudima lobanju! :)))

Šalu na stranu, stvarno haos! Bez obzira na muziku iz filma, muzej ispade jedina svetla tačka, a činjenica je da je poslednje naše kulturno blago po značaju (ako uopšte mogu te stvari da se ređaju po prioritetu).

Medianu i Ćele Kulu moramo da sredimo... Da toga nema, Niš bi bio ko i svaka palanka na jugu, bar što se istorije tiče (u ostale stvari nećemo da zalazimo).

Unknown је рекао...

Ma daj ... pa i ti ...
Pa koncentrisi se na okean onda ... :P
Da ne budem zakeralo (kao i ti), opet imamo sta da pokazemo ... to sto jos ne znamo kako, to je drugo.
Ali sto je meni rekao jedan stranac pre par godina ... kaze: "dobro, sta mi pokazujes samo lobanje i logore ... imate li vi nesto veselo, lepo?!?". Uh ... zatekao me je tim pitanjem. Mislim da je moj odgovor bio: "A Kalca???" :DDD

Miloš Bošković је рекао...

@Stefa
Pa slažem se i ja da mnogo toga imamo da pokažemo, ali ne znamo kako!

@3čko
Jao, znao sam da si ti jednu uzeo, znao sam!!! :D

Don Kilote је рекао...

e Bosko...

ja kad sam zadnji put vodio strance, u tom muzeju je isto lik gledao film na onom pultu al se valjda udostojio da ga pauzira..ali ono sto je meni smetalo je sto je reko da nema karte da nam da i pitao kao jel da vam pisem priznanice...i onda se zavrsilo tako sto smo mu platili jednu kartu manje a on je pretpostavljam pare stavio u dzep...

Na medijani je bila jedna extra cura koja je maksimalno popravila dozivljaj ..inace nam je ispricala i da je tamo gde je sad elektronska industrija bili pronadjeni ostaci omanje arene-amfiteatra sa mermernim stolicama na kojima su bila imena nekih vip rimljana ..ali da su komunisti sve to polomili i sagradili elektronsku preko...inache ne znam da li znate i danas postoji 1 nalaziste prekoputa medijane tj sa druge strane pruge u elektronskoj industriji...

e..i kad vratis onu lobanju javi se za ona 2 zuba sto fale..

Miloš Bošković је рекао...

Jeste, i nama je sličnu priču ispričao lik za Medianu - da je preko puta bio vodotoranj koji su komunisti srušili, a bio samo još jedan takav u Italiji, i to u lošijem stanju nego taj... šteta... :(